Hírek, túrák

Káli medence – 1 vagy több nap

Túrák , ,

Siófok – Szántód-rév: 12 km
Szántód-rév – Tihany-rév: komp – 700 Ft/fő + 300 Ft/kerékpár
Tihany-rév – Káli medence és ottani túra: 20-100 km (attól függően, hogy ki mekkora túrát tervez, illetve mennyi idő alatt szeretné teljesíteni)
Tihany-rév – Szántód-rév: komp – 700 Ft/fő + 300 Ft/kerékpár
Szántód-rév – Siófok: 12 km

vagy

Siófok – Tihany: 65 km
Tihany – Káli medence és ottani túra: 20-100 km (attól függően, hogy ki mekkora túrát tervez, illetve mennyi idő alatt szeretné teljesíteni)
Tihany – Siófok: 65 km

Káli medence

Tele kőzettani és geomorfológiai érdekességekkel, az egykori Pannon-tenger maradványainak számító kőtengerektől a Hegyestűig, a Káli-medence a hazai kerékpáros turizmus egyik legfőbb zarándokútja, egyáltalán nem véletlenül.
A Köveskáltól kezdődő rész kiváló útvonal, ezen az útszakaszon ugyanis megtalálunk mindent.
A 4-500 fős faluban a közismert gasztrofalu-koncepció jelenik meg. Érdemes az út során a környékbeli boros pincéket is végigjárni, a faluban a legautentikusabbakhoz is elnavigálnak, ha pedig csak pihenőhelyet keresünk, a KerékBárnál erre a célra alkalmasabbat nem találunk majd a környéken. A soron következő faluk (Szentbékálla és Mindszentkálla), avagy a Káli-medence vigalmi negyede szintén sok érdekességeket tartogat, remek szállás- és a regenerálódást serkentő alap mindkettő.
A Mindszentkálla falutáblát (menetirányban Tapolca felé) elhagyva ugyanis rögtön velünk szemben egy kis ösvényt találunk, ami egy alternatív átvágóként szolgál Kékkúthoz, a faluhoz és a legfőbb nevezetességéhez, a kékkúti forrásvízhez. A vasban gazdag forrás mellett egyből egy komplexumot találunk (Theodora kékkúti ásványvíz), ha ezt látjuk, jó helyen járunk. Javában a Káli-medencében vagyunk, ahol gyakorlatilag nem lehet rossz irányba menni, így fokozottan ajánlott a spontán felfedezés, mint örömszerzési forrás. Kővágóörsnél ne hagyjuk ki a Kornyi-tavat: természeti adottságai révén a vízimadarak paradicsoma.

Látnivalók

Hegyestű
Liszkay Borkúria
Kőtenger
Köveskál, mint gasztrofalu: KerékBár, Mi a kő, Kővirág, Káli Art Inn, Káli Gourmet
Köveskál: Sóstókáli templomrom
Mindszentkálla: Káli-kapocs, kilátás a Kopasz-hegyről
Szentbékálla: Pegazus, kilátás az Öreg-hegyről
Kékkúti forrásvíz
Kornyi-tó, a Káli-medence legnagyobb tava
Salföldi major
A pálos kolostor Salföld mellett (erdei ösvény mentén)
Ábrahámhegyi strand